
Frequently Asked Questions (FAQs) regarding Dividend Distribution Tax 

This FAQ on Dividend Distribution Tax has been issued by the Accounting Standards Board 

(ASB) of the Institute of Chartered Accountants of India (ICAI). The purpose of this FAQ is 

to illustrate and to assist in clarifying the requirements regarding treatment of Dividend 

Distribution Tax  

Question: What are the presentation requirements as per Ind AS for dividend and dividend 

distribution tax thereon, if an entity has issued certain financial instruments that are classified 

as debt as per the provisions of Ind AS 32, Financial Instruments: Presentation? What would 

be the presentation requirements in this regard, if the financial instruments issued are  

classified as equity or if these are  compound financial instruments and bifurcated into debt 

and equity? 

Response: 

 

With regard to the recognition of dividend declared on financial instruments, paragraphs 35 

and 36 of Ind AS 32 reproduced hereunder may be noted: 

 

‘‘35 Interest, dividends, losses and gains relating to a financial instrument or a 

component that is a financial liability shall be recognised as income or expense in 

profit or loss. Distributions to holders of an equity instrument shall be 

recognised by the entity directly in equity. Transaction costs of an equity 

transaction shall be accounted for as a deduction from equity. 

36 The classification of a financial instrument as a financial liability or an equity 

instrument determines whether interest, dividends, losses and gains relating to that 

instrument are recognised as income or expense in profit or loss. Thus, dividend 

payments on shares wholly recognised as liabilities are recognised as expenses in the 

same way as interest on a bond. Similarly, gains and losses associated with 

redemptions or refinancings of financial liabilities are recognised in profit or loss, 

whereas redemptions or refinancings of equity instruments are recognised as changes 

in equity. Changes in the fair value of an equity instrument are not recognised in the 

financial statements.’’ 

 

In view of the above, if a financial instrument is classified as debt, the dividend or interest 

paid thereon is in the nature of interest which is charged to profit or loss.  Dividend or interest 

paid on a financial instrument which is classified as equity, should be recognised in the 

Statement of Changes in Equity.  In case of a compound financial instrument, the dividend or 

interest allocated to debt portion shall be charged to profit or loss and the portion of dividend 

or interest  pertaining  to equity shall be recognised in Statement of Changes in Equity. 

 

With regard to the income tax consequences of dividend, paragraphs 52A and 52B of Ind AS 

12, Income Taxes, provide as under: 

 

52A  In some jurisdictions, income taxes are payable at a higher or lower rate if part or all 

of the net profit or retained earnings is paid out as a dividend to shareholders of the 

entity. In some other jurisdictions, income taxes may be refundable or payable if part 



or all of the net profit or retained earnings is paid out as a dividend to shareholders of 

the entity. In these circumstances, current and deferred tax assets and liabilities are 

measured at the tax rate applicable to undistributed profits. 

 

52B In the circumstances described in paragraph 52A, the income tax consequences of 

dividends are recognised when a liability to pay the dividend is recognised. The 

income tax consequences of dividends are more directly linked to past transactions or 

events than to distributions to owners. Therefore, the income tax consequences of 

dividends are recognised in profit or loss for the period as required by paragraph 58 

except to the extent that the income tax consequences of dividends arise from the 

circumstances described in paragraph 58(a) and (b). 

 

Paragraph 52A deals with the aspect where income taxes are payable at a higher or lower rate 

if part or all of the net profit or retained earnings is paid out as a dividend to shareholders.  

However, as per paragraph 52B, income tax consequences of dividends are to be presented in 

profit or loss where it is linked to past transactions and events recognised. The ASB is of the 

view that in India the rate of income tax for company on taxable income does not change if a 

company distributes dividend. In India, the dividend distribution tax is a tax that is computed 

on the basis of the amount of dividend distributed to shareholders rather than based on the 

amount of profits earned and it arises at the point of time when the profits are distributed.  

Therefore, Indian scenario is different from the income tax consequences in other 

jurisdictions, which are covered by paragraph 52A of Ind AS 12.  

 

In this context, following paragraph 65A of Ind AS 12, Income Taxes, as reproduced below 

may also be noted: 

 

“65A  When an entity pays dividends to its shareholders, it may be required to pay a portion 

of the dividends to taxation authorities on behalf of shareholders. In many 

jurisdictions, this amount is referred to as a withholding tax. Such an amount paid or 

payable to taxation authorities is charged to equity as a part of the dividends.” 

 

In India, dividends are not taxable in the hands of shareholders considering that DDT is paid 

by the company that paid the dividend. Had there been no DDT mechanism, dividend would 

have been taxable in the hands of recipients, though recently it has been made taxable if the 

amount of dividend exceeds a specified limit. Therefore, in view of paragraph 65A, DDT is, 

in substance, of the nature of withholding tax. Therefore, the Board is of the view that the 

nature of payment of DDT in India is not similar to the scenario covered under the current 

paragraph 52A. Accordingly, the following paragraph of Ind AS 12, Income Taxes is relevant 

with regard to the presentation of dividend distribution tax paid: 

 

 

‘‘61A  Current tax and deferred tax shall be recognised outside profit or loss if the tax 

relates to items that are recognised, in the same or a different period, outside 

profit or loss. Therefore, current tax and deferred tax that relates to items that 

are recognised, in the same or a different period: 

(a) in other comprehensive income, shall be recognised in other comprehensive 

income. 

 

(b) directly in equity, shall be recognised directly in equity.’’ 

 



 

In view of the above, presentation of DDT paid on the dividends should be consistent with 

the presentation of the transaction that creates those income tax consequences. Therefore, 

DDT should be charged to profit or loss if the dividend itself is charged to profit or loss. If 

the dividend is recognised in equity, the presentation of DDT should be consistent with the 

presentation of the dividend, i.e., to be recognised in equity. Accordingly, in case of 

combined financial instruments, bifurcated into debt and equity, the portion of DDT related 

to dividend/interest to the debt component should be recognised in profit or loss and that 

related to equity component should be recognised in equity. 

 

 

 


